dissabte, 16 de juliol del 2011

“Si prohibeixen televisions, tragaran rimes” - Entrevista a Arrap


Arrap, eixe grup que defineix la seua música com “rap de metxa ràpida” va guanyar recentment el premi a Grup Revelació en els Ovidi. Encara que això no supose tota la promoció social que desitjarien, compta a un enorme valor per imposar-se a una escena emergent enormement potent. Bausalva, Ender i Tardor prompte sonaran amb força. Per a Arrap no cal esperar.
Carles Senso, València
  •  Què ha suposat el premi als Ovidi?
Que sone Arrap al panorama musical en valencià com a grup emergent. Un reconeixement que anima a seguir currant-se el projecte. Per a nosaltres és importantíssim, ja que tot just comencem i açò ens dóna més energia i ganes si és possible. No oblidem que gent que hui està omplint sales guanyaren este guardó en el seu moment, com Orxata Sound System en 2006.
  •  Per a que la gent us conega, Arrap suposa la unió de dues parts?
 Arrap és la unió de dos amics que ja es coneixien abans de posar-se a fer rap conjuntament. Des de molt jove Olmos feia cançons en castellà i, amb el temps, començà a fer les primeres lletres en català. Després Fabre es va soltar també a fer cançons i tragué la maqueta "A la lluna de València" (2009) en solitari però amb la col·laboració d'Olmos. Posteriorment nasqué la idea il·lusionant de formar un grup i s'uní el nostre actual DJ, el Cano. Som un trident amb ganes de gol.
  • Què haveu pogut materialitzar fins el moment?
Com a grup ja vam traure a principis d'any una promo de set tracks ple de rap de combat i més tard dues cançons soltes, una d'elles (Màfia i coentor) perquè s'arribaven les eleccions i volíem agitar als valencians contra els lladres que ens intenten governar. Tot ho hem gravat amb Loren-D (del mític grup TrezePasos) de Benetússer, qui ens donarà en breus l'oportunitat de participar a un disc on apareixeran els grups de referència en castellà a València.
  •  Malgrat que es viuen altres tendències a la música feta en català, vosaltres seguiu apostant pels temes polítics per nodrir les lletres. Us "obliga" la situació de la nostra política?
L'absència de missatge, des de Britney Spears a Despistaos, és fer política també. La d'ells és conformista i la nostra transformadora. La situació ens obliga perquè el sistema capitalista ens ofega cada dia més arreu del món i som un grup obertament anticapitalista i revolucionari. Ells creuen en el dòlar i nosaltres en Lenin o Guevara. Recolzem que existisca pop en valencià, per exemple, però en el cas del rap, la realitat i compromís social sempre ha anat al seu ADN. Amb tot, seguirem fent temes de tot tipus, no monotemàtics, perquè el més important és arribar a tot tipus de gent i no sols als que ja pensen exactament igual que tu.
  • Quines són les vostres "víctimes" als treballs que heu publicat?
Puf... Moltíssimes i més que en vindran. Des dels esquàlids colpistes antichavistes als blavers catalanòfobs, passant per la gusanera de Miami, els neofatxes d'UPyD, Emilio Botín o el Molt (poc) Honorable. L'important és que no anem per la via fàcil ni ens perdem en batalletes d'egos, però tampoc oblidem les essències bàsiques de la cultura hip hop. Si prohibeixen televisions, ataquen la cultura o li fan el joc a este capitalisme genocida tragaran rimes.
  • Es definiu dispostos a "disparar rimes a un panorama de sangoneres, mediocres i aprofitats". Se vos veu, sobretot, carregats de coses que dir, denúncies que escopir.
Parlem del que creiem i sentim realment. Açò és un mitjà, no una fi. No fingim res per pasta, ni fama, ni bolos. Fem rap i punt, en majúscules i sense disfresses. No pretenem arribar a tothom a canvi de variar el rumb del nostre missatge.
  • En els primers passos del grup ja opteu per la descàrrega directa i gratuïta per a que la gent us conega. Adaptar-se o morir, no?
La majoria del rap que sentim hui en dia està en lliure descàrrega. Nosaltres no venim a lligar-nos i viure d'açò, però, els que sí, mengen sobretot dels concerts, no dels discos. Internet ha revolucionat i democratitzat bastant un món que les discogràfiques monopolitzaven. De moment, volem que el nostre missatge arribe tan lluny com es puga, per tal d'intentar moure consciències i canviar el món i el país. Internet pot ajudar a aconseguir-ho, sense perdre el carrer.
  • Als Ovidi reclamareu el paper del rap i avisareu de la qualitat dels grups que arriben junt a vosaltres.
Sí, i estem contents que s'haja creat la categoria "Millor disc de hip hop/electrònica". És una doble tasca; cal normalitzar el rap en valencià entre els castellanoparlants, fer-lo fort, crear un estil propi i trencar prejudicis i cal també normalitzar el rap a l'escena musical en català al País Valencià, com ho comença a ser al Principat.
  • Vos van sortint "bolos"?
Recentment debutàrem al Feslloch i ara estem tancant alguns concerts per a estiu i setembre. Poc a poc, amb tenacitat, ganes i empenta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada