divendres, 23 de setembre del 2011

Viasona es redissenya amb noves noves funcionalitats coincidint amb el seu primer aniversari a la xarxa

Un any després de la seva posada en marxa, el Grup Catmèdia estrena una nova versió de Viasona (www.viasona.cat), la base de dades més gran de la música en català a Internet. A partir d'ara, els internautes no només podran consultar la discogràfica i lletres de cantants i grups en català, sinó que Viasona es converteix en una plataforma 2.0 que integra elements multimèdia dels principals estàndards internacionals en música (GrooveShark, YouTube, iTunes, Spotify, Google Maps, Twitter, etc.). D'aquesta manera, a través d'aquestes plataformes es vinculen al web els continguts d'àudio o video que estiguin disponibles en aquestes centrals de música, s'ofereix la possibilitat de comprar discos i cançons, i en el cas de Google Maps, Viasona ha aconseguit dibuixar un gran mapa musical dels Països Catalans, on es poden saber quines formacions són originàries d'una població o comarca concreta. El web també ha començat a entrar les portades de treballs discogràfics.
La base de dades de Viasona ha crescut gràcies a les aportacions dels mateixos grups i intèrprets, segells discogràfics i mànagers, però també de col·leccionistes privats i centenars de particulars que han volgut posar el seu gra de sorra. Per aquest motiu, Viasona ha volgut accentuar encara més el seu component social i de difusió musical obrint fòrums i oferint als internautes eines per inserir les lletres i videos d'una cançó al seu web o blog. En aquesta línia, el web manté la sonosfera, una anella de 350 blogs referits a la temàtica musical. A més, Viasona incorpora tota la presència digital dels grups a la xarxa: els comptes de Twitter dels grups i els seus hashtags, perquè es pugui seguir a temps real tota l'activitat que generin els grups en les xarxa socials. Complementàriament, Viasona també ha incorporat un apartat de notícies.
El motor de cerca del portal també ha experimentat una notable millora amb la incorporació d'un suggest (text predictiu) que facilitarà encara més l'obtenció de tota mena de dades per part dels usuaris: des de la producció d'un artista concret, el catàleg complet d'una discogràfica, els discos i cançons d'un any determinat i, fins i tot, descobrir les cançons que incorporen una paraula concreta en la seva lletra. Només cal començar a escriure al cercador que la pàgina suggerirà totes les entrades de grups, àlbums i títols de cançó que incloguin les lletres escrites.
El projecte Viasona
Viasona és una iniciativa del grup Catmèdia (www.catmedia.cat) i actualment té indexats més de 2.340 grups, més de 4.700 discos i unes 34.000 cançons. Es va posar en marxa el 8 de setembre del 2010 després d'un any de treball de recerca i documentació, tot i que la gènesi del projecte es remunta a començaments del 2.000.
Viasona és la gran base de dades de la música en català a internet. Una iniciativa inèdita a la xarxa catalana que té com a objectiu indexar tot el patrimoni musical llegat pels artistes i grups que han editat en català des del 1961 fins l'actualitat.
El català com a vuitena llengua del món a Internet no disposava d'un potent exhibidor de la seva producció musical. Viasona vol dotar la música nacional d'una plataforma d'informació i difusió a la xarxa, similar a la que tenen la llengua anglesa amb Allmusic (www.allmusic.com) o la francesa, amb RFI Musique (www.rfimusique.com).
Viasona mostra la música en català en tota la seva riquesa d'accents i estils. Sense cap limitació, ni prejudici. Rock, pop, cançó d'autor, jazz, folk, rumba, sardana, hip-hop, electrònica... Artistes dels Països Catalans i també de foranis que s'han atrevit a fer música. La base de dades conté des dels artistes més populars i amb una producció discogràfica més àmplia fins als més desconeguts que només han editat una sola maqueta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada