dijous, 28 de juny del 2012

Botifarra Metall

El grup Spanish Brass Luur Metalls va oferir en el festival Serenates al Claustre un concert titulat "Metalls d'estil" amb la participació de Pep Gimeno Botifarra en el que es reuní obres de compositors valencians inspirades en peces tradicionals valencianes. El programa inclogué peces de Bernardo Adam Ferrero, Francisco Zacarés, José Rafael Pascual Vilaplana, Vicent Roncero i Jesús Santadreu basades en melodies populars com les danses de Guadassuar, la Muixeranga d'Algemesí o tradicionals de Muro, a més de la composició Metalls d'estil, de Ramón Cardo, en la qual intervé el cantant de Xàtiva.
Aquesta última "pretén aprofitar la riquesa melòdica que caracteritza als pals del cant d'estil, replets de melismes i elements del barroc en la melodia, i fusionar-los amb el llenguatge contemporani camerístic que hui dia pot desenvolupar un quintet de metalls sense que desaparega l'element bàsic, la melodia, de les cançons: el fandango, la jota, les nadales, el cuplé, les cançons de batre, les de bressol, les havaneres, les vetles, etcètera", assenyala l'organització.
El treball està basat en la fusió de part de les cançons que Pepe Gimeno ha anat recopilant durant la seua trajectòria artística, algunes de les quals tenen el seu origen en l'etapa històrica en la qual la cultura àrab va estar arrelada en la península Ibèrica i en unes altres on la seua procedència ve de la tradició musical de la Corona d'Aragó. Aquesta fusió de cultures va donar com resultat una quantitat de cançons que barrejaven elements vitals en la música com el ritme, que en la majoria de les vegades és ternari, i les melodies, que tenen un clar tint morisc.
Botifarra va començar la seua carrera com cantant de folk amb el grup Sarau de La Costera, amb el qual va gravar en 1985 el disc Balls i cançons de la Costera.
El seu interès per la música de tradició oral li va dur a posar-se en contacte directe amb els ancians dels pobles de la seua comarca per a recuperar melodies, lletres i romanços, i posteriorment treballar sobre ells juntament amb altres músics i balladors per a donar vida a peces que havien caigut en l'oblit.

Un dels artistes més carismàtics
Pep Gimeno Botifarra està considerat un dels cantadors més carismàtics de la música popular valenciana, i ha col·laborat en els darrers anys amb grups o intèrprets de diversos estils com Obrint Pas, Verdcel, Ovidi Twins, Néstor Mont, Emili Someño o Feliu Ventura.
Informació de Levante-EMV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada