divendres, 24 d’agost del 2012

Valtonyc, acusat d’injúries a la Corona i d’incitar a la violència

El jove cantant de rap Josep Miquel Arenas, més conegut per Valtonyc, està acusat d'injúries a la Corona i d'incitar a la violència racial i ideològica a causa de les lletres de les seves cançons. Li ho varen dir ahir a la comissaria de l'Escorxador, on l'havien citat per declarar el dia abans. L'alarma va saltar al migdia. El portal Contrainfo.cat i el Twitter del col·lectiu Arran varen fer córrer que l'havien detingut. I així era, encara que, tal com ha passat en casos semblants, l'arrest era més aviat simbòlic: just va durar mentre li prenien declaració i el fitxaven, un tràmit que es va fer curt, perquè es va acollir al dret de no dir res. Els qui l'havien d'interrogar eren, curiosament, agents de la Brigada d'Informació.
Arenas va acceptar ahir parlar amb el dBalears davant els jutjats on havia anat a designar el seu misser, Josep de Luis. Acompanyat de la seva mare -que no és a la presó, com alguns mitjans havien publicat- i de la seva germana, no va dubtar a dir que El Mundo i l'organització ultradretana Círculo Balear el persegueixen amb "una campanya de mentides". De fet, va admetre que tot havia començat amb un article del diari conservador sobre una de les seves cançons, Circo Balear, que atacava el Círculo Balear. El mateix dia el dirigent de l'entitat, Jorge Campos, va dir que el denunciaria per amenaces de mort. La cançó deia: "Jorge Campos mereix una bomba de destrucció nuclear" i el criticava pels atacs al català.
Tot indica que la Policia no s'ha pres gaire seriosament l'amenaça d'atac atòmic, perquè, segons fonts properes al cas, la denúncia s'ha arxivat de manera provisional, manca que la Fiscalia s'hi pronunciï. Però els agents han continuat investigant -probablement escoltant les cançons que el cantant de Sineu publica a YouTube i a MySpace- i n'han sortit les dues acusacions noves. En una cançó, No al Borbó, el raper afirma: "Un dia ocuparem Marivent amb Kalasnikovs". De fet, no deixa cap per tallar: PP, PSIB, Convergència, Esquerra i fins i tot els independentistes de dretes reben pels seus versos esmolats. "Són metàfores", explica Arenas. "Quan cant ‘Bauzá vol retallades a la llengua/idò arribarem a la nou del teu coll, cabró" no vull dir que el degollarem, sinó que tallarem arran, que no el deixarem manar i atacar la nostra cultura".  El jove músic, emmarcat dins del nou moviment de rap rural, no té pèls a la llengua i admet que les seves lletres són plenes de sang i de violència. "Però ho són com les pel·lícules del Tarantino", explica; fa servir la violència com un recurs literari més, cercant impactar qui l'escolta i "obrir-li els ulls". Aquesta sang que vessa a les seves cançons també "és una manera de fer sortir la ràbia" que sent a causa de les injustícies socials, els atacs al territori, a la cultura i a la llengua. Valtonyc, en el perfil del seu compte de Twitter, es defineix com a marxista-leninista.
El raper veu cert paral·lelisme de la seva situació amb la de les Pussy Riot russes dient que, com elles, és víctima de la "manca de llibertat d'expressió". Amb tot, reconeix diferències: "Aquí es fa de manera que la gent no se n'adoni, allà són més descarats". Valtonyc admet que potser acabarà "pagant alguna cosa" per les seves lletres, però ho assumeix. "Ells m'estan intentant espantar, però jo no amollaré, continuaré lluitant i no deixaré de formar-me ni de cantar", va afirmar convençut. "Arribarà un dia que es cansaran de mi i potser m'hauré d'exiliar a Veneçuela", afegí amb mig somriure irònic. Ahir mateix va fer una nova cançó: Segrestat a mans del capital. La podeu escoltar a http://tinyurl.com/segrest.

1 comentari: