divendres, 28 de setembre del 2012

“Un poble que canta amb la seua llengua, és un poble amb futur”

Setmana de cantautors valencians per l’especial actuació de Pau Alabajos al Palau de la Música el pròxim dissabte, Levante-EMV té l’ocasió de parlar amb Andreu Valor (Cocentaina, 1978), altre del referents que ha aconseguit fer-se un lloc en la cada cop més valuosa escena musical autòctona. Ho demostra amb una quantitat de concerts que pràcticament no l’han deixat descansar en els darrers dos anys. 

Carles Senso, València 

- Què ha canviat en Andreu Valor del primer disc a aquest, “A l’ombra de l’obscuritat”? 
Pense i espere que una maduresa. Tots els concerts i encontres que férem gràcies al primer disc han servit per a obrir-nos la ment, per a aprendre de la vida, de les persones...i amb un constant interès en augmentar la capacitat de dir les coses d’una manera més rica, més metafòrica, pense que les lletres d’aquest disc ja no són tan evidents i el missatge s’ha cuidat molt més per a fer de cada història, el món propi de cada oient i d’aportar un ventall expansiu en la manera de donar a conèixer tot allò que sentim. 

- Fa referència el títol a la realitat valenciana? 
Fa referència al títol d’una realitat mundial, més bé...Evidentment estic molt present en l’evolució de la terra que tinc més a l’abast, però en la meua escala de valors, la humanitat està en primer lloc i preocupat pel que passa en aquest trist món, el meu estat anímic ve contagiat per les circumstàncies que el rodegen. És el primer pas per a la composició d’una cançó! 

- Et tornes a rodejar de gent molt distingida a la música valenciana. 
Evolucionem, caminem i en aquest especial i difícil món musical, tenim la sort de trobar-nos amb gent que té molt unit el seu talent musical íntimament lligat a la grandesa de la seua personalitat. Per a nosaltres és molt especial donar sentit a les cançons de la mateixa manera que les sentim i quan fem realitat una inquietud volem que siga amb la persona que hem pensat per a compartir-la. Si damunt, com et dic, aquest company et facilita enormement amb predisposició i nosaltres sabem que amb la seua aportació la cançó guanya, benvinguts siguen tots! Aprofite per a donar-los les gràcies per tanta amabilitat, esforç i qualitat humana i musical a Miquel Gil, Feliu Ventura, Cris Juanico, Cesk Freixas, Pau Alabajos, Xavi Sarrià, Bertomeu i Borja Penalba. Quasi res... 
- Teniu els cantautors suficient força com per denunciar la situació valenciana actual o és moment de punk? 
És un moment tremendament important per a que tots denunciem el que està passant. Veiem passar per davant dels nostres nassos un munt de despropòsits, injustícies, calamitats...que evidentment no distingueixen aquesta “democràcia” que volen fer-nos creure que vivim. Nosaltres ens unim a la causa...a totes les que no tenen sentit, més bé! Evidentment les músiques i tendències venen conduïdes per unes modes...Els cantautors no som gent de massa “masses” (riu) però tampoc estem induïts a les modes. Ara pot ser ens fem sentir més, perquè al llarg de la nostra vida, estem sempre intentant que la normalitat i la justícia estiga present i ara la gent necessita d’algú que l’escolte. La gent necessita no sentir-se sola! 

- El disc no és un continu lament i també conté cançons que transmeten molta alegria i festa. On es troba l’esperança de la teua terra? 
En la coherència i el respecte! El nostre desig és de poder contagiar esperança i convivència. Sabem que en aquest món variat, és molt difícil estar d’acord en qualsevol cosa, però sentint-me íntimament lligat a la democràcia, cal conviure en unes normes de conducta que siguen justes per a tots i ara, no ho són ni amb els serveis més bàsics i dignes. L’esperança en la meua terra i espere que en la de tots, està en la igualtat. En la inexistent diferència de classes. Ja que econòmicament aquest desastre de món ha volgut desequilibrar la balança, que al menys dignament ningú es senta amb la possibilitat de discriminar moral i humanament a ningú! 

- Com imagines aquesta terra sense la música feta en valencià? 
No me la imagine. “Un poble que canta amb la seua llengua, és un poble amb futur”. És una de les coses bàsiques i inseparables del nostre projecte musical. Donar la naturalitat que es mereix la nostra cultura, que a més, demostra pas a pas que avança amb una qualitat immensa i que no només té cabuda per existir, sinó per ser bona! Estem en un gran moment, musicalment parlant i això va molt lligat al desig del poble de no assumir el rol de l’oblit. 

- Has rodat amb més de cent concerts en dos anys. La música feta en català segueix gaudint d’un públic enormement fidel. 
Enormement creixent! La varietat d’estils que acaparen els nostres grups han fet que la nostra música arribe a tots ells, amb diversitat de missatge, d’ambients i d’oients. Com deia amb la resposta anterior, desitgem normalitat i gràcies als factors de l’administració, mitjans de comunicació i gent poc modesta, creixem lentament, però no dubtes, que creixem! 

- On et podran veure pròximament? 
Ara comencem l’etapa de la tardor, possiblement una època en la que tenim més mareig de concerts si cal i revisant l’agenda els propers concerts seran a Real (28 de setembre), Benigànim (5 d’octubre), Gandia (6 d’octubre) i Sueca (8 d’octubre).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada