dissabte, 13 de setembre del 2014

València acull una jornada doble de debat i música per acostar-se a la realitat palestina

València acull els dies 20 i 25 una doble jornada dissenyada per a conèixer la realitat palestina, amb la participació d'autèntics especialistes en el territori d'Orient Mitjà i importants grups que li donaran el colorit festiu a la celebració amb els concerts de la Sala Matisse, amb la presència, per exemple, de la Gossa Sorda. 
El Centre Cultural la Nau viurà el dissabte 20 el primer acte. Periodistes de primer nivell internacional, al costat d'un investigador del departament d'Història de la Universitat de València i un membre de la Comunitat Palestina de València tractaran de posar llum sobre la situació palestina. Un aperitiu de menjar palestí, taules amb informació i productes relacionats amb Palestina, fotografies de Gaza i Cisjordània i una performance final conformaran una jornada en l'elaboració de la qual han col·laborat la la Unió de Periodistes, el vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i la Comunitat Palestina de València. La jornada començarà amb una primera taula redona que tractarà el tema dels refugiats palestins i comptarà amb la presència de Lola Bañón (periodista especialitzada en el món àrab i membre fundador de la direcció executiva de UNRWA Espanya), Jorge Ramos Tolosa (Investigador del departament d'Història de la Universitat de València) i Daoud Marwan (membre de la junta directiva de la Comunitat Palestina de València). El músic i periodista Miquel Ramos moderarà la taula.
A la conclusió, la Comunitat Palestina de València oferirà un aperitiu de menjar palestí per a acostar la gastronomia del país a València. La jornada continuarà amb una taula redona organitzada per la Unió de Periodistes amb la presència de David Segarra (periodista freelance que ha col·laborat amb mitjans com Al Jazeera o Telesur) i Yolanda Álvarez (corresponsal de TVE a Orient Mitjà). Tots dos, membres de la Unió, explicaran els seus propis testimoniatges en informar sobre Gaza en l'última ofensiva israeliana. Per a concloure la jornada, Blanca Casterà realitzarà una performance de dansa en el claustre renaixentista de la Nau.
Durant tota la jornada es podran adquirir una sèrie d'imatges sobre Gaza i Cisjordània del periodista David Segarra i del fotoperiodista Germán Caballero, que destinaran els beneficis a iniciatives solidàries en Palestina. També es podrà consultar informació en les taules d'informació sobre Palestina de la mà de la UNRWA, Comunitat Palestina de València o GNRD. 
Per la seua banda, la Sala Matisse de València acollirà el 25 de setembre a partir de les 21 hores un festival de música en suport a la població palestina amb la participació de grups com La Gossa Sorda, Candela Roots, Prozak Soup i Los Malditos. Els organitzadors (responsables de portals culturals com Indiecat i del moviment Boicot, Desinversions i Sancions) cerquen arreplegar fons per a destinar-los a l'ajuda humanitària de la població palestina, reclosa en la franja de Gaza, una zona assetjada per l'exèrcit israelià des de fa anys i en la qual les condicions de vida són infrahumanes. Els primers a saltar a l'escenari seran La Gossa Sorda, seguits de Los Malditos, Candela Roots i Prozak Soup. El grup de Pego segueix la presentació del seu últim àlbum, “La Polseguera”. 
La música valenciana ha volgut, una vegada més, fer un pas avant i mobilitzar-se per una causa humanitària com l'ajuda a la població palestina. Després de l'última ofensiva de l'Estat israelià, la reconstrucció de la franja de Gaza costarà 7.800 milions de dòlars. Segons Nacions Unides, durant l'atac de 50 dies van quedar destruïdes unes 17.000 cases, afectant a unes 100.000 persones, a més de 141 escoles, 29 hospitals, desenes de fàbriques i vastes extensions de terres conreades. Les morts palestines van superar les 2.500, amb més de 400 xiquets assassinats.
L'actual serà el quart concert solidari que organitza el portal de música Indiecat, centrant-se els anteriors en l'ajuda al poble sahrauí, amb campanyes en les quals els fons econòmics recol·lectats es lliuraven in situ. Van participar en els anteriors concerts bandes del calat de Sènior i el Cor Brutal, Limbotheque, Arthur Caravan, Pau Alabajos, Òscar Briz, Sva-ters o Rapsodes. La Matisse tornarà a cedir la sala de forma gratuïta en un intent per contribuir també a la causa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada